Capella de Sant Roc/ Valls. (ES)
19 de diciembre 2015 – 14 de febrero 2016
Dentro del ciclo “Dèria”, comisariado por Marina Vives Cabré

Hogar dulce hogar

En “Décor: A Conquest”, Marcel Broodthaers concibió para la inauguración del Instituto de Arte Contemporáneo de Londres (ICA), en 1975, una pieza-exposición con la que el artista belga fijaría definitivamente el potencial de la instalación y el uso del objeto como vehículo y sujeto de narratividad. La pieza se compone de dos salas amuebladas, una dedicada al siglo XIX, y la otra al s.XX. En ambas, una instalación de muebles de cada época se acompañan de un conjunto de armas también de la época. Décor se ha convertido en una pieza clave del arte contemporáneo, acierta a explorar la tensión entre las ideas de confort y interioridad con la de guerra y conflicto a través de los objetos. Influido por esta tensión (confort-conflicto) Homorodean trae con Hogar, Dulce Hogar en la Capella de Sant Roc una obsesión que podríamos considerar universal (la idea de vivienda, la seguridad, el hogar) pero que el artista complejiza y muestra desde una subjetividad directa, franca y afilada, que bebe de sus obsesiones personales, así como de su trayectoria vital y artística.

Por un lado, Homorodean plantea la precariedad asociada al artista contemporáneo, para el que el trabajo en arte se encuentra en un estatuto ambiguo. Sobrevenidas la función más “noble” (cosa mentale) del arte para pasar a ser pura mercancía, o traspasada su función simbólica y pedagógica para convertirse en moneda de cambio e inversión, el artista actual se encuentra imbricado en una situación de frágil equilibrio. “El mercado desafía constantemente el estatus del arte como creación del espíritu” (Homorodean), y en éstas, el artista se ve abocado a vivir entre la producción simbólica y el concepto y el producto decorativo, difícilmente trasladable a una posición de estabilidad económica. Esta cuestión, la de la precariedad del artista, es una constante en su obra, fijación que ha ido evolucionando hasta su trabajo más actual.

De este modo, y teniendo en cuenta el potencial del arte como elemento decorativo -y por tanto sus vínculos con el diseño-, Homorodean comenzó a trabajar con lo que él llama “escultura con propósito”. Esta investigación, que ha combinado con varias exposiciones en Dublin Contemporary (2011), Bucarest Biennale (2006 y 2012) o la Bienal de Jafre VII (2015), entre otros, le ha llevado a dedicarse paulatinamente a la fabricación de muebles, primero para su casa, como una solución práctica, para luego pasar a la fabricación de muebles para otras personas.. Las piezas que podemos ver en la exposición son parte de este proceso experimental, combinando creación artística y trabajo, o en otras palabras, proceso creativo y actividad laboral.

Por otra parte, Homorodean se interesa a la condición de inmigrante, ya que hace años que vive y trabaja fuera de su país de origen, Rumanía. Ubicado en Barcelona desde 2012, su constante búsqueda de un espacio particular al que poder llamar hogar, no sólo a nivel físico,, influye también en la génesis de Hogar, Dulce Hogar. Además, el lugar de la exposición, la Capilla desacralizada de Sant Roc, configura un espacio con una incuestionable carga religiosa. Esta capa subyacente es el factor determinante en la elección de los elementos para formular Hogar, Dulce Hogar. En palabras de Homorodean, las iglesias pueden no sólo ser consideradas refugio espiritual, sino que también ofrecen refugio físico, representando un santuario tanto para el alma como para los indigentes. Pobres, sin-techo, y en mayor frecuencia hoy en día migrantes en transición, pueden ver las iglesias como un “hogar”, idea que, en definitiva, se encuentra subyacente a la instalación del artista.

Por último, en el proceso de dar una forma visual a sus reflexiones, Homorodean también evoca a su memoria las escenas de la infancia, cuando, en los años posteriores a la caída de Ceaucescu, muchas familias se quedaron sin casa. Expulsados ​​del que había sido su hogar, ellos sencillamente reunieron todas sus pertenencias en la calle, donde se instalaron en casas sin paredes. También recuerda algunas personas sin hogar que conoció en Barcelona hace unos años. Habían llegado demasiado tarde para el auge del movimiento okupa y ya no era fácil encontrar edificios vacíos donde vivir. Al cabo de unos meses sin techo, finalmente encontraron una casa abandonada en las afueras de la ciudad. Lo que en realidad era una choza que se caía a pedazos, se convirtió en un palacio para ellos, tan grande, confortable y lujoso. Este tipo de espejismo es común, como el cuento “La chica de los fósforos” de Hans Christian Andersen representa tan bien, sugiriendo asimismo que en los cuentos como en la vida, el “final feliz” es una cuestión de interpretación.

Marina Vives Cabré.

CATALAN: Llar dolça llar

A “Décor: A Conquest”, Marcel Broodthaers va concebre per a la inauguració de l’Institut d’Art Contemporani de Londres (ICA), l’any 1975, una peça-exposició amb la qual l’artista belga fixaria definitivament el potencial de la instal·lació i l’ús de l’objecte com a vehicle i subjecte de narrativitat. La peça es composa de dues sales moblades, una dedicada al segle XIX, i l’altra al s. XX. A les dues, una instal·lació de mobles de cada època s’acompanyen d’un conjunt d’armes també de l’època. Décor ha esdevingut una peça clau de l’art contemporani, encertant a explorar la tensió entre les idees de confort i interioritat amb la de guerra i conflicte a través dels objectes. Influït per aquesta tensió (confort-conflicte), Homorodean porta amb Llar dolça llar a la Capella de Sant Roc una dèria que podríem considerar universal (la idea d’habitatge, la seguretat,la llar) però que l’artista complexitza i mostra des d’una subjectivitat directe, franca i afilada, que beu de les seves obsessions personals, així com de la seva trajectòria vital i artística.

D’una banda, Homorodean planteja la precarietat associada a l’artista contemporani, per al qual el treball en art es troba en un estatut ambigu. Sobrevingudes la funció més “noble” (cosa mentale) de l’art per passar a ser pura mercaderia, o traspassada la seva funció simbòlica i pedagògica per passar a ser moneda de canvi i inversió, l’artista actual es troba imbricat en una situació de fràgil equilibri. “El mercat desafia constantment l’estatus de l’art com a creació de l’esperit” (Homorodean), i en aquestes, l’artista es veu abocat a viure entre la producció simbòlica i el concepte i el producte decoratiu, difícilment traslladable a una posició d’estabilitat econòmica. Aquesta qüestió, la de la precarietat de l’artista, és una constant en la seva obra, fixació que ha anat evolucionant fins al seu treball més actual.
D’aquesta manera, i tenint en compte el potencial de l’art com element decoratiu -i per tant els seus vincles amb el disseny-, Homorodean començà a treballar amb el ell anomena “l’escultura amb un propòsit”. Aquesta investigació, que ha combinat amb diverses exposicions a Dublin Contemporary (2011), Bucharest Biennale (2006 i 2012) o la Biennal de Jafre VII (2015), entre d’altres, l’ha portat a dedicar-se paulatinament a la fabricació de mobles, primer per a casa seva, com una solució pràctica, per després passar a la fabricació de mobles per altres persones. Les peces que podem veure a l’exposició són part d’aquest procés experimental que uneix creació artística i treball, o amb altres paraules, combina el procés creatiu i l’activitat de fer diners.

D’altra banda, Homorodean s’interessa per la condició de l’immigrant, ja que fa anys que viu i treballa fora del seu país d’origen, Romania. Ubicat a Barcelona des de 2012, la seva constant recerca d’un espai particular al qual poder anomenar llar, no només a nivell físic, influeix també en la gènesis de Llar Dolça Llar. A més a més, el lloc de l’exposició, la Capella dessacralitzada de Sant Roc, configura un espai amb una inqüestionable càrrega religiosa. Aquesta capa subjacent és el factor determinant en l’elecció dels elements per formularHogar dulce Hogar. En paraules d’Homorodean, les esglésies poden no només ser considerades refugi espiritual, sinó que també ofereixen refugi físic, representant un santuari tant per a l’ànima com per als indigents. Pobres, sense-sostre, i en major freqüència avui en dia migrants en transició, poden veure les esglésies com una “llar”, idea que, en definitiva, es troba subjacent a la instal·lació de l’artista.

Per últim, en el procés de donar forma visual les seves reflexions, Homorodean també evoca a la seva memòria les escenes de la infància, quan, en els anys posteriors a la caiguda de Ceaucescu, moltes famílies van quedar-se sense casa. Expulsats del que havia estat la seva llar, van reunir totes les seves pertinences al carrer, on van instal·lar-se en cases sense parets. També recorda algunes persones sense llar que va conèixer a Barcelona fa uns anys. Havien arribat massa tard per a l’auge del moviment okupa i ja no era fàcil trobar edificis buits on viure. Al cap d’uns mesos al carrer, finalment van trobar una casa abandonada a les afores de la ciutat. El que en realitat era una barraca que es queia a trossos, va convertir-se en un palau per a ells, tant gran, confortable i luxós. Aquest tipus de miratge es comú, com tant bé representa el conte “La noia dels llumins” de Hans Christian Andersen, suggerint així mateix que en els comtes com en la vida, el “final feliç” és una qüestió d’interpretació.

Marina Vives Cabré.